Zgodba o trti

Vinogadništvo ima na slovenskem področju dolgoletno tradicijo, sploh na Dolenjskem koncu pa je bilo v navadi, da je imela vsaka kmetija svoj vinograd v katerem je pridelovala vino za lastne potrebe.
Tako se naša zgodba začne z mladim fantom, ki je na sončnih dolenjskih gričih kupil svoj prvi vinograd. Ko so se začeli prvi sončni dnevi novega leta in je tanka plast snega še ležala v vinogradu se je veselo odpravil k prvim opravilom. Vsako trto je pozorno pregledal in na njej izbral najlepšo mladico.
Previdno jo je upognil ter privezal na žico, da bi mladi brsti spomladi imeli dovolj prostora za  rast. Ko je tako, z veliko pozornostjo pripravil vse trte je z nestrpnostjo pričakoval, da se trta prebudi in začne z rastjo.
Ko se je zadnji sneg umaknil toplemu pomladnemu soncu so iz mladik pognali prvi brsti. Fant je z nasmehom na obrazu opazoval, kako je v nekaj dneh vinograd ozelenel.
Celo poletje je skrbno negoval vinograd, ga ščitil pred boleznimi in škodljivci ter redčil odvečne mladike. Cvetovi so kmalu postali zelene jagode, ki so se debelile in v začetku jeseni postajale vse slajše.
Prišel je čas trgatve. Fant je na pomoč povabil vse svoje prijatelje, ki so vsak grozd skrbno odrezali in iz njega odstranili bolne jagode. Grozdje so v lesenih posodah prenesli v hram, kjer so ga predelali v mošt. Ob sv. Martinu so se ponovno zbrali ter veselo nazdravili z novim vinom.
Leta so tekla in fant je postal mož, oče in ded, še naprej pa je skrbno negoval svoj vinograd, ga širil in obnavljal. Vse svoje znanje je z veseljem predajal naprej svojim otrokom in vnukom, ki so z veseljem poprijeli za delo. Ker so tudi trte z leti postajale vse bolj utrujene so se odločili, da jih posekajo ter nadomestijo z novimi. Toda kam s starimi trtami? Večina sosedov se je strinjalo, da bo najenostavnejše, da jih porabijo za kurjavo. V tem trenutku pa v zgodbo vstopimo mi.
Vinebow iz najlepših trt, ki bi jih vinogradniki sicer porabili za kurjavo, izdela unikatne izdelke, ki v sebi nosijo leta in leta dela, truda in lepih spominov.
Zavrženim trtam vdihnemo novo življenje!